Skip to content

Πώς να Αντιμετωπίζεις τον Ομοφοβικό Εκφοβισμό ή την Επίθεση: Οδηγός για Γονείς

June 6, 2012

1. Πιθανά συναισθήματα μετά την αποκάλυψη της σεξουαλικής ταυτότητας

  • Μπορεί να είναι δύσκολο να δεχτείς ότι το παιδί σου, που πίστευες ότι ήξερες τόσο καλά, είναι ομοφυλόφιλος/η ή αμφιφυλόφιλος/η. Πολλοί γονείς, όταν το παιδί τους τούς μιλήσει για τη σεξουαλικότητά του, ανησυχούν ότι θα πέσει θύμα εκφοβισμού λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του και ότι δεν θα έχει την ενήλικη ζωή που περίμεναν.
  • Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το παιδί σου δεν άλλαξε. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι τώρα το ξέρεις λίγο καλύτερα. Νέοι άνθρωποι μας λένε ότι έχουν αγωνία για το πώς θα αντιδράσουν οι γονείς τους όταν τους μιλήσουν ειλικρινά, και αυτό μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνονται για το γεγονός ότι είναι ομοφυλόφιλοι/ες ή αμφιφυλόφιλοι/ες.

 

2. Θέσε το ζήτημα

  • Βρες ένα ήσυχο μέρος όπου δεν θα σας διακόψουν για να μιλήσετε.
  • Πες στο παιδί σου ότι ανησυχείς για αυτό και για ποιο λόγο, ότι θέλεις να το βοηθήσεις και ότι το να το βοηθήσεις να είναι ασφαλές και ευτυχισμένο είναι το πιο σημαντικό πράγμα για σένα.
  • Ρώτησέ το αν έχει υποστεί εκφοβισμό και ζήτησέ του να σε ενημερώσει αν αυτό συμβεί.
  • Εάν σου πει ότι έχει υποστεί εκφοβισμό, θυμήσου ότι δεν είναι εύκολο να παραδέχεται κανείς κάτι τέτοιο, οπότε πες στο παιδί σου μπράβο για το θάρρος του. Εξηγησέ του ότι πολλοί άνθρωποι υφίστανται εκφοβισμό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο εκφοβισμός δεν είναι κάτι κακό.
  • Πες του ότι δικαιούται βοήθεια για να σταματήσει ο εκφοβισμός και ότι θα το βοηθήσεις εσύ ενώ ταυτόχρονα θα το υποστηρίξεις στην αναζήτηση επιπλέον βοήθειας.
  • Υποσχέσου ότι δεν θα κάνεις τίποτα πίσω από την πλάτη του ή χωρίς να έχεις τη σύμφωνη γνώμη του. Είναι σημαντικό να κάνεις αυτή την υπόσχεση και να την τηρήσεις.

 

3. Άκουσε χωρίς επικριτικότητα και με ευαισθησία το παιδί να σου εξηγεί τις ανάγκες και τους φόβους του

  • Θα κάνεις τα πράγματα πολύ χειρότερα για το παιδί αν εκφράσεις θυμό ή απογοήτευση.
  • Ομοίως, αν πάρεις τα πράγματα στα χέρια σου και αντιμετωπίσεις το θύτη μόνος σου, θα κάνεις το παιδί σου να φαίνεται πιο αβοήθητο, επειδή θα του έχεις αφαιρέσει τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του.

 

4. Πες στο παιδί ότι δεν πρέπει ποτέ να φέρει τον εαυτό του σε κίνδυνο αντιδρώντας στον εκφοβισμό σε περίπτωση που οι θύτες υπερτερούν αριθμητικά.

  • Αν είναι φοβισμένο, πρέπει να τρέξει και να προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή άλλων. Βεβαίωσέ το ότι ντροπή είναι όταν μια ομάδα ανθρώπων επιτίθεται σε έναν άνθρωπο και όχι όταν ο τελευταίος αποφασίζει να ξεφύγει από την επίθεση.

 

5. Να είσαι προετοιμασμένος/η να βοηθήσεις το παιδί σου να φτιάξει ένα πλάνο για να μειώσει στο ελάχιστο τον κίνδυνο να γίνει θύμα σωματικής βίας.  Για παράδειγμα σχεδιάζοντας ασφαλείς διαδρομές από το σχολείο στο σπίτι, κλπ.

Leave a Comment

Γράψτε ένα σχόλιο